nederland

OM in cassatie tegen straf Syriëganger

Door ANP - 01 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in cassatie bij de Hoge Raad om de straf die een Syriëganger vorige maand kreeg opgelegd. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de Arnhemmer Mohammed El A. omdat hij voorbereidingen trof om te kunnen deelnemen aan een terroristische organisatie, maar niet voor deelname aan een terroristische organisatie. Het OM wil duidelijkheid over dat onderscheid in de wet.

El A. en zijn medeverdachte Hakim B. werden in augustus 2013 aangehouden in Duitsland. In de door hen gehuurde auto’s lagen grote hoeveelheid goederen die volgens het OM bedoeld waren om mee te doen aan de gewapende strijd in Syrië. De twee mannen zelf claimden dat ze daar juist hulp wilden verlenen.

B. werd zowel door de rechtbank als later door het gerechtshof op alle punten vrijgesproken. Bij dat vonnis legt het OM zich neer.