nederland

OM wil geen straf voor brandstichter scholen

Door ANP - 14 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) wil de 39-jarige verstandelijk beperkte man die vorig jaar drie scholen in Rijswijk in brand stak niet vervolgen. De brandstichter is volgens het OM volledig ontoerekeningsvatbaar.

,,Voor tbs moet iemand akkoord gaan met een aantal voorwaarden”, zegt het OM. ,,Deze man is daar niet toe in staat.” De rechter bepaalde eerder al dat de man de instelling waar hij woont niet mag verlaten. ,,Dat speelt voor ons ook mee. Hij wordt 24 uur per dag begeleid”, aldus het OM.

In juli 2015 brandden de scholen af. De leerlingen van de Godfried Bomansschool weken uit naar Delft en die van ’t Prisma gingen naar een leegstaande school in de buurt. De J.H. Snijdersschool hoefde niet te verhuizen, omdat een deel van het gebouw was behouden. De school had alleen een paar noodlokalen nodig.

De rechter doet over twee weken uitspraak.