nederland

Oppositie eist einde Oekraïne-verdrag

Door ANP - 13 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Het verdrag over Europese samenwerking met Oekraïne moet van tafel. Het kabinet moet zo spoedig mogelijk de wet intrekken die het akkoord goedkeurt. Dat was woensdag de teneur bij de oppositie tijdens een debat in de Tweede Kamer over de uitslag van het Oekraïne-referendum.

,,Nee is nee. De uitslag moet onverkort worden overgenomen”, betoogde SP-Kamerlid Harry van Bommel. De PVV, eveneens fel tegenstander van het verdrag, hamerde erop dat de regering het volk serieus moet nemen. Het zou ,,bedrog” zijn als de uitslag wordt genegeerd, aldus PVV-leider Geert Wilders.

Ook oppositiepartijen die campagne voerden voor samenwerking met Oekraïne, vinden nu dat het verdrag niet kan doorgaan. CDA-kopstuk Sybrand Buma zegt met ,,pijn in het hart” te constateren dat na het nee intrekken onvermijdelijk is. Hij wees onder meer op de nadelige gevolgen voor Nederlandse ondernemers.