nederland

Oppositie: vluchteling niet terug naar Turkije

Door ANP - 01 april 2016

DEN HAAG (ANP) – GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen niet dat vanaf maandag mensen vanuit Griekenland naar Turkije worden teruggebracht. Ze reageren daarmee op berichten dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Amnesty International meldde dat donderdag in een rapport.

De oppositiepartijen willen vrijdag nog opheldering hierover van het kabinet. De Europese Unie heeft met Ankara afgesproken om vluchtelingen die in Griekenland aankomen, met een veerboot terug te brengen naar Turkije. Doel is om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen.

Volgens de oppositie bevestigt het rapport van Amnesty dat vluchtelingen niet veilig zijn in Turkije.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat ,,de afspraak tussen de EU en Turkije niet door kan gaan” als de Turken hun beleid niet veranderen, zei hij in Nieuwsuur.