nederland

Oud-verzetsstrijdster (102) legt krans

Door ANP - 29 april 2016

UTRECHT (ANP) – Oud-verzetsstrijdster Hebe Kohlbrugge, inmiddels 102 jaar oud, legt op 4 mei in Utrecht een krans tijdens de dodenherdenking op het Domplein. Ze doet dat samen met de achterkleinkinderen van Oranje Vrijbuiter Leo Heij, maakte het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking vrijdag bekend.

Hebe Kohlbrugge zette tijdens de Tweede Wereldoorlog een illegale verbindingslijn op met Zwitserland, de zogenoemde Zwitserse Weg. De inmiddels hoogbejaarde theologe kreeg daar na de oorlog de Bronzen Leeuw voor en de Amerikaanse Medal of Freedom.

De Oranje Vrijbuiters was een bekende verzetsgroep, die al kort na het uitbreken van de oorlog werd opgericht in Utrecht. Vlak voor het einde van de oorlog in februari 1945 werd de groep verraden. Bijna alle leden zijn geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.

De herdenking in Utrecht begint met een stille tocht naar het Domplein. Na afloop van de plechtigheden is er een concert in de Domkerk.