nederland

Overleg over aanpak bedreiging moskeeën

Door ANP - 25 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Meerdere landelijke en lokale moslimorganisaties spreken dinsdag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de dreiging die moskeeën ervaren.

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is het de bedoeling tot een gemeenschappelijke aanpak te komen over de wijze waarop de islamitische gebedshuizen moeten worden beveiligd. Moskeeën krijgen geregeld te maken met bedreigingen, zoals in februari een brief met hakenkruis die voor ophef zorgde.

Voorzitter Rasit Bal van het CMO hoopt met de NCTV ,,een gemeenschappelijke taal” te kunnen ontwikkelen over de manier van beveiligen. ,,Niet op basis van incidenten, maar structureel.” Hij wijst daarbij op de beveiliging van Joodse objecten.

Samenwerking

Het CMO ziet al veel positiefs komen uit samenwerking tussen moskeeën en wijkagenten. ,,Die vinden elkaar makkelijk. Daar willen we op voortborduren.”

Vice-voorzitter Abdelhamid Bouzzit is ook bij het overleg namens het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden. Die ervaart een constante dreiging door ,,toegenomen polarisatie en activiteiten van extreemrechts”, bevestigt hij een bericht van BNR.

Dreiganalyse

Bouzzit, die al eerder met de NCTV en minister Lodewijk Asscher sprak, vindt cijfers over dreiging tekortschieten. Volgens hem kregen 33 moskeeën de dreigbrief met hakenkruis, waarin stond dat ze ‘binnenkort bezoek krijgen’, terwijl de brief in de dreigingsanalyse van de politie maar als één enkel incident is meegenomen.

Volgens Bal bestaat geen eenduidigheid hoe de incidenten te interpreteren. Bouzzit wil wegens wisselende ervaringen met wijkagenten niet ,,persoonsafhankelijk” zijn.