nederland

Plan massaal aftappen internetverkeer blijft

Door ANP - 29 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet trekt zich niets aan van de vele kritiek op zijn plan voor het massaal aftappen van internetverkeer en zet dat ongewijzigd door. Dat blijkt uit de tekst van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die nog geheim is maar die in handen is van de Volkskrant en de NOS.

Inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken, structureel in de gaten houden. Ook mogen ze onschuldige burgers hacken, als ze zo sneller bij een verdachte kunnen komen.

Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten, is niet te spreken over de nieuwe wet. ,,Daarmee negeert het kabinet de breed gedragen fundamentele kritiek op het sleepnet. Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaa, aldus de organisatie. Met het sleepnet bedoelt ze het ongerichte aftappen van burgers.