nederland

Politici afwachtend na exitpoll

Door ANP - 06 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Politici zijn in hun eerste reacties op de exitpoll over het Oekraïne-referendum voorzichtig. Ze zijn wel duidelijk over de uitslag. D66’er Alexander Pechtold, fervent voorstander, feliciteerde alvast de tegenstanders van het associatieverdrag van Europa met Oekraïne.

Pechtold zei tegen de NOS dat hij verwacht had dat het ja- en nee-kamp dichter bij elkaar zouden liggen. Tweede Kamerlid Marit Maij van de PvdA – ook een voorstander – zei het jammer te vinden dat het lijkt dat de opkomst onder de 30 procent blijft.

SP-leider Emile Roemer, die actie voerde tegen het akkoord, zei ,,verrast” te zijn door de uitslag. Volgens de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS stemde 64 procent tegen en 36 procent voor het verdrag. ,,Ik ben heel blij met deze uitslag. Het verschil is overduidelijk.”

PVV

Op Twitter reageerde Geert Wilders van de PVV: ,,Maar hoe dan ook ik ben geweldig trots op alle tegenstemmers.”

,,Het is een heldere nee-stem”, reageerde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Volgens hem moet er geluisterd worden naar de tegenstanders van het verdrag, maar ook naar de mensen die ,,heel bewust” niet zijn gaan stemmen. ,,Dat is ook een helder signaal.”

SGP

Kees van der Staaij van de SGP ziet in de exitpoll bevestigd dat meer dan twee derde van de stemgerechtigden zegt ,,eigenlijk geen boodschap te hebben aan het referendum”.

De exitpoll kent een marge van 3 procent waar het de opkomst betreft.