nederland

Politiechef Akerboom naar Landelijke Eenheid

Door ANP - 01 april 2016

DRIEBERGEN (ANP) – Politiechef Erik Akerboom gaat vrijdag op bezoek bij de Landelijk Eenheid. Hij gaat naar aanleiding van een verhaal in De Telegraaf de zorgen met de collega’s bespreken. ,,Hij gaat er heen om te horen hoe het precies zit”, aldus een woordvoerster van de nationale politie. De krant meldt dat er crisis is bij de Dienst Speciale Interventies (DSI), de antiterreureenheid van de politie.

Volgens de krant verwijt de DSI de politietop dat zij nooit iets terug heeft gezien van het extra geld dat beschikbaar is gesteld voor de dienst. Tussen de 20 en 30 miljoen die door het ministerie van Veiligheid en Justitie was gereserveerd voor deze dienst zou niet zijn geïnvesteerd. Ook zou er sprake zijn van een verziekte sfeer op de werkvloer, tekort aan materieel, permanente overbelasting en het niet afschermen van privégegevens.

De nationale politie laat in een reactie weten dat het geld wel is geïnvesteerd. ,,De dienst werkt aan een uitbreiding op basis van extra geld dat door het kabinet in mei 2015 aan KMAR (Marechaussee), Defensie en politie is toegekend. Signalen over tekorten aan middelen worden niet herkend. Het geld is niet verdwenen. Er zijn al middelen aangeschaft en ook is geld besteed aan overuren en het werven van nieuwe mensen.”

Wel erkent de politie dat er bij een ander onderdeel dat zich bezighoudt met speciale operaties al langere tijd een grotere behoefte aan middelen, ICT en innovatie is. ,,De leiding betreurt de situatie en gaat in gesprek met de betreffende collega’s.”