nederland

President Indonesië naar ons land

Door ANP - 13 april 2016

DEN HAAG (ANP) – President Joko Widodo van Indonesië is volgende week twee dagen in ons land. Het is voor het eerst in zestien jaar dat een president van de voormalige kolonie Nederland aandoet.

Widodo heeft onder meer een gesprek met premier Mark Rutte en gaat op audiëntie bij koning Willem-Alexander, aldus de RVD in een verklaring. Verder bezoekt hij de Tweede Maasvlakte in Rotterdam en spreekt hij met topmensen van het bedrijfsleven. De president is hier donderdag en vrijdag.

De laatste keer dat een Indonesisch staatshoofd ons land aandeed was begin 2000. Toen ging het om een kort bezoek van Abdurrahman Wahid. Een staatsbezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono werd in oktober 2010 op het laatste moment afgeblazen, omdat Molukkers in ons land een kort geding hadden aangespannen waarin om Yudhoyono’s arrestatie werd gevraagd wegens mensenrechtenschendingen.

Rondreis door Europa

De banden tussen Nederland en de voormalige kolonie zijn de laatste jaren aangehaald. Daarbij speelt de economische relatie de hoofdrol. Wel waren er nog enkele rimpelingen. De weigering van ons land in 2012 om Leopard-tanks te verkopen aan Jakarta viel daar slecht. En begin vorig jaar haalde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) enkele weken de ambassadeur uit Indonesië terug nadat er een Nederlander was geëxecuteerd wegens drugshandel.

Het bezoek van Widodo maakt deel uit van een rondreis door Europa. Hij doet verder België en Duitsland aan en gaat langs bij instellingen van de EU. Doel van de reis is de handelsrelaties aan te halen.