nederland

Rechtbank garandeert Van Rey eerlijk proces

Door ANP - 04 april 2016

ROTTERDAM (ANP) – De rechtbank in Rotterdam heeft de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey (70) maandag een eerlijk proces gegarandeerd. ,,We zitten hier om dat te waarborgen”, zei de rechtbankpresident aan het begin van een reeks zittingsdagen, die tot 7 juni duren.

De rechtbank ging aan het begin van het proces tegen de oud-wethouder en voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer (VVD) in op diens uitspraken dat hij het vertrouwen in de rechtstaat was verloren. Gewezen werd op de enorme aandacht voor de zaak in de media. Het dossier telt meer dan 100 dossiers en beslaat volgens de rechtbank ruim 31 gigabyte.

Van Rey zei in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm ,,grote impact” hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin. ,,Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt”, aldus Van Rey. Hij noemde de doorzoeking van zijn woning en die van zijn kinderen ,,een inval, een van de grootste doorzoekingen sinds de Tweede Wereldoorlog”.

In ellende gestort

De aantijgingen van het Openbaar Ministerie en de slepende procedure hebben hem en zijn familie ,,in ellende gestort”. Van Rey herhaalde zijn woorden die hij sprak bij zijn afscheid uit de Eerste Kamer: ,,Ik ben vermoord, maar ik leef nog.”

De politicus wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen.