nederland

Rechtbank ‘parkeert’ ambtsmisdrijven Van Rey

Door ANP - 04 april 2016

ROTTERDAM (ANP) – De rechtbank in Rotterdam spreekt zich pas volgende week uit over de vraag of zij bevoegd is te oordelen over de ambtsmisdrijven waarvan de Roermondse politicus Jos van Rey (70) verdacht wordt. De vraag is of de Hoge Raad de ambtsmisdrijven niet moet behandelen.

De advocate van Van Rey, Gitte Stevens, stelde bij aanvang van het proces dat de rechtbank in Rotterdam niet bevoegd is om een politicus te vervolgen wegens ambtsmisdrijven. Haar cliënt was ten tijde van de start van de vervolging immers lid van de Eerste Kamer.

Stevens verwees naar artikel 119 van de Grondwet, waarin ambtsmisdrijven worden behandeld. ,,De leden van de Staten-Generaal, de ministers en de staatssecretarissen staan wegens ambtsmisdrijven in die betrekkingen gepleegd, ook na hun aftreden terecht voor de Hoge Raad. De opdracht tot vervolging wordt gegeven bij koninklijk besluit of bij een besluit van de Tweede Kamer.”