nederland

Rotterdams oorlogsdocument gevonden

Door ANP - 14 april 2016

ROTTERDAM (ANP) – Na ruim zeventig jaar is een bijzonder document uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Duitse bezetter vraagt hierin in mei 1940 om de overgave van Rotterdam. Er wordt nog onderhandeld over een ultimatum, maar de voorbereidingen op de bombardementen op Rotterdam zijn dan al in volle gang. Slechts een deel van de bommen valt uiteindelijk niet op de stad. Daarna wordt het capitulatiedocument alsnog ondertekend.

Onderzoeksjournalist Gerard Groeneveld heeft het document ontdekt op een Duitse veilingsite. Het staat in het boek Rotterdam Frontstad, dat donderdag verschijnt.

Het handgeschreven velletje papier was volgens Groeneveld voor het laatst gezien door burgemeester P.J. Oud tijdens de afhandeling van de capitulatie op de commandopost van kolonel Scharroo, de commandant die verantwoordelijk was voor de verdediging van Rotterdam. Oud verklaarde na de oorlog voor de parlementaire enquêtecommissie dat dit document was verdwenen in de chaos rond een schietincident dat daar toen plaatsvond.