nederland

Spelers Excelsior met regenboogveters

Door ANP - 12 april 2016

ROTTERDAM (ANP) – Een aantal voetballers van Excelsior voetbalt zondag in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen met regenboogveters in de schoenen. De Rotterdamse club wil daarmee aandacht vragen voor homoacceptatie in de sport.

Voetbalbond KNVB is al een tijd bezig om het onderwerp homoseksualiteit binnen de voetbalwereld bespreekbaar te maken. In een onderzoek van onder meer voetbalvakbond VVCS gaf 82 procent van de profvoetballers in Nederland ruim een jaar geleden aan dat het in het huidige klimaat ‘heel moeilijk’ is om als homo in de openbaarheid te treden.

Excelsior is de eerste club uit het betaalde voetbal in Nederland die zo’n zichtbare actie onderneemt. Eerder vroegen Duitsland, Frankrijk, België en Italië op soortgelijke manier aandacht voor een homovriendelijker klimaat in het voetbal. Spelers die homoseksueel zijn, komen in bijna alle gevallen pas na hun voetballoopbaan uit de kast.

Excelsior-spelers Luigi Bruins, Daan Bovenberg en Sander Fischer dragen zondag sowieso regenboogveters in plaats van zwarte veters. Mogelijk voegen zich daar nog spelers van de Rotterdamse club bij.