nederland

Toneelgroep De Appel boos, subsidie in gevaar

Door ANP - 29 april 2016

DEN HAAG (ANP) – ,,Stijgende verbijstering”. Dat overheerst bij Toneelgroep De Appel, nu de theaterinstelling subsidie dreigt kwijt te raken. Een adviescommissie van de gemeente Den Haag vindt dat De Appel niet uniek genoeg is en te weinig bezoekers trekt. De toneelgroep zou ruim 2 miljoen euro per jaar verliezen.

De Appel noemt het advies ,,op alle fronten zó afwijzend, dat het vragen oproept”. De toneelgroep vindt het ,,opvallend en treurig” dat de cultuuradviseurs geen rekening houden met de overgang ,,naar een nieuw beleid met een nieuwe artistiek leider”.

De commissie heeft vrijdag advies gegeven over de verdeling van cultuursubsidies. Volgens het advies zou Den Haag meer geld moeten uitgeven om jongeren te stimuleren, via urban en pop. De adviseurs zijn bijvoorbeeld positief over hiphopstichting Aight. Die biedt lessen in hiphopdans, dj’en en graffiti, ,,een middel tegen maatschappelijke problemen”. Ook Art-S-Cool, dat kunstlessen geeft in de probleembuurten Schilderswijk en Transvaal, en het Haags Pop Centrum, dat muziektalenten helpt, zouden extra geld moeten krijgen.

Ook Festival Classique dreigt subsidie kwijt te raken. Het klassieke festival wilde 300.000 euro per jaar, maar de plannen zijn volgens de kunstcommissie niet goed uitgewerkt. Bovendien wordt het festival niet vernieuwend genoeg gevonden. Festival Classique trekt veel bezoekers, dus misschien kunnen de organisatoren wel subsidie uit een ander potje krijgen, voegen de adviseurs er aan toe.