nederland

Vanaf half mei overlast eikenprocessierups

Door ANP - 14 april 2016

WAGENINGEN (ANP) – Rond half mei kunnen mensen en huisdieren de eerste overlast van de eikenprocessierups gaan ondervinden. Deze maand zijn de rupsen uit de eitjes gekomen. De loslatende brandhaartjes van de rupsen kunnen zorgen voor ademnood, ontstoken ogen, jeukbulten en zelfs koorts en longontsteking.

Rond 12 mei in het zuiden zullen de eerste rupsen met brandharen verschijnen en in het noorden rond 21 mei. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op Natuurbericht.nl. De verwachting is dat de eerste nesten in het zuiden in de laatste week van mei zichtbaar zullen zijn op de eikenbomen. In het noorden verwachten we de eerste nesten begin juni.

De uitzonderlijk zachte winter gevolgd door de koude weersomstandigheden in maart hebben volgens het Kenniscentrum geen nadelige invloed gehad op de ontwikkeling van de rupsen. Eikenprocessierupsen kunnen goed tegen vorst.