nederland

Vijftien maanden voor chauffeur monstertruck

Door ANP - 15 april 2016

ALMELO (ANP) – Mario D. is veroordeeld tot vijftien maanden cel, omdat hij op 28 september 2014 in Haaksbergen met zijn monstertruck het publiek inreed. Ook mag hij vijf jaar lang niet als stuntman werken. Door het drama vielen drie doden en meer dan 24 gewonden. Het ongeluk kostte een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar het leven.

Het Openbaar Ministerie eiste een straf van 1,5 jaar cel tegen D. die de controle over het voertuig had verloren. De chauffeur was zelf verantwoordelijk voor het ongeluk, concludeerde de aanklager eerder. ,,De parkeerplaats waar de stunt werd gehouden was te klein en hij had niet in de richting van het publiek mogen rijden. Als dit anders was geweest, was dit drama niet gebeurd.” De rechtbank is het hier mee eens.

D. was vrijdag niet bij de uitspraak, vanwege de uitvaart van zijn broer.

Geldboete

De organisator van het fataal afgelopen evenement, stichting Sterevenementen, krijgt een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro, omdat een organisatie geen gevangenisstraf of taakstraf kan krijgen. Ook de organisator is schuldig aan de dramatische gevolgen van het ongeluk met de monstertruck, concludeert de rechtbank.

De stichting heeft ,,onvoorzichtig en nalatig gehandeld” door zonder goed onderzoek vooraf een ,,zo’n gevaarlijk evenement te organiseren”. Sterevenementen heeft de gevolgen niet gewenst, maar de afloop is ze wel aan te rekenen, vinden de rechters.

Leed

,,Geen enkele straf doet recht aan het leed van de slachtoffers en nabestaanden”, benadrukte de rechtbank nog.

Advocaat Rob Oude Breuill van Mario D. noemde het vonnis teleurstellend. ,,We overwegen hoger beroep”, zei hij. Eerst wil hij het vonnis nader bestuderen. Ook moet hij het nog met D. bespreken.

Gevolgen

Michiel Weustink brak bij het ongeluk zijn rug op twee plaatsen. Hij ervaart nog dagelijks de gevolgen. ,,Ik stap elke avond met pijn in bed.” Hij vond het bijwonen van het vonnis zwaar. ,,Wij hebben levenslang. Ik ben een liefhebber van autosportevenementen. Vorig jaar ben ik voor het eerst weer gaan kijken, in Assen. Dat was anders, het voelde veiliger.”