nederland

VVD: Asscher doet te weinig met robotisering

Door ANP - 28 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) benoemt volgens de VVD alleen problemen die ontstaan door robotisering, maar komt niet met oplossingen. Mensen worden vooral bang gemaakt, zei Anne-Wil Lucas van de liberalen donderdag in de Kamer.

Asscher zette twee jaar geleden robotisering op de agenda. Hij waarschuwde destijds dat het banen gaat kosten. Onderzoek van het Rathenau Instituut wees erop dat robots de arbeidsmarkt steeds meer zullen beïnvloeden. Het levert kansen op, maar vooral op mbo-niveau komen banen onder druk te staan.

Volgens de VVD moet met het oog op robotisering niet ,,krampachtig” worden vastgehouden aan ,,bestaande belangen” van onder meer vakbonden en onderwijsinstellingen. Omscholing moet in de toekomst makkelijker en arbeidscontractvormen moeten anders worden, die moeten ,,meer geïndividualiseerd” worden.