nederland

Actievoerders leggen bruinkoolmijn stil

Door ANP - 14 mei 2016

COTTBUS (ANP) – Duizenden klimaatactivisten uit verschillende landen hebben in de Duitse regio Lausitz, ten zuiden van Berlijn, een bruinkoolmijn van energiebedrijf Vattenfall stilgelegd. Onder hen zijn ook 150 actievoerders uit Nederland, meldde woordvoerster Ike Teuling van Milieudefensie zaterdag.

De activisten hebben toegangswegen en spoorlijnen geblokkeerd. Ook is een installatie stilgelegd waarmee de bruinkool wordt uitgegraven. De actie Ende Gelnde (‘tot hier en niet verder’) is erop gericht alle fossiele brandstoffen uit te bannen.

De bezetting van de bruinkoolmijn begon vrijdag en zal nog het hele pinksterweekend duren, aldus Teuling. Volgens haar verloopt alles tot nu toe geweldloos en is dat ook de opzet.