nederland

Blokkade bruinkoolcentrale voorbij

Door ANP - 15 mei 2016

WELZOW (ANP/DPA) – De protestbeweging ‘Ende Gelnde’ heeft de blokkade van de bruinkoolcentrale in de buurt van de Oost-Duitse plaats Welzow beëindigd. Honderden demonstranten voorkwamen door op de rails te gaan liggen gedurende ongeveer 24 uur dat treinen met de zeer vervuilende fossiele brandstof naar het bedrijf van het energieconcern Vattenfall konden rijden.

,,De actie is voorbij”, zei een woordvoerder zondagmiddag, terwijl het spoor stilaan werd ontruimd. ,,We hebben ons politieke doel bereikt.”

Aan de actie namen ook 150 klimaatactivisten uit Nederland deel. Zo ondersteunde Milieudefensie de blokkade. ,,We hebben ons punt kunnen maken en ervoor gezorgd dat de centrale van Vattenfall geen bruinkool meer aangeleverd kreeg”, zei Ike Teuling namens de milieuorganisatie. Door gebrek aan bruinkool moest de elektriciteitsproductie worden gestopt.

De actie moest de aandacht vestigen op de trage uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs, dat afgelopen december werd gesloten. Milieudefensie zegt te beseffen dat de centrale spoedig weer wordt opgestart. Teuling: ,,Maar we hebben toch twee dagen de uitstoot van CO2 in de centrale weten te voorkomen.”