nederland

‘Bruinkoolcentrale zal zondag stilvallen’

Door ANP - 15 mei 2016

COTTBUS (ANP) – De bezetting van een bruinkoolmijn en de aanvoerroute naar de nabijgelegen energiecentrale in de Duitse regio Lausitz, bij de grens met Polen, is nu al een groot scucces. Dat zegt woordvoerster Ike Teuling van Milieudefensie. Door de actie krijgt de centrale van Vattenfall geen bruinkool meer aangeleverd, waardoor de energieproductie al fors is teruggelopen. Teuling verwacht dat de centrale deze zondag helemaal zal stilvallen.

Duizenden klimaatactivisten, onder wie 150 uit Nederland, voeren actie bij de bruinkoolmijn. De activisten bezetten installaties waarmee de bruinkool wordt uitgegraven en blokkeren wegen en spoorlijnen tussen de mijn en de centrale.

Zaterdagavond werden 120 actievoerders opgepakt toen ze het terrein van de centrale op wilden. Onder hen zijn volgens Teuling geen Nederlanders. De actie loopt nog tot en met pinkstermaandag.