nederland

Burgemeester Loohuis: een pijnlijke conclusie

Door ANP - 27 mei 2016

HOOGEVEEN (ANP) – ,,Een pijnlijke conclusie. Dat wat we deden, was op zich goed en met de beste intenties, maar het was niet genoeg. Ik kan mij niet vinden in uitspraken dat zorgmedewerkers totaal hebben gefaald”, zegt burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen vrijdag in reactie op een onderzoeksrapport naar de dood van het achtjarige meisje Sharleyne.

Volgens dit rapport gaven hulpverleners en betrokken organisaties onvoldoende aandacht aan het kind dat vorig jaar om het leven kwam na een val van een flat in Hoogeveen. De veiligheidsrisico’s werden onvoldoende in beeld gebracht, terwijl informatie onvoldoende werd gedeeld. De aandacht van hulpverleners was vooral gericht op de ouders, concluderen de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie in een onderzoek naar de dood van het meisje.

Loohuis onderstreept dat hulpverleners volgens geldende protocollen hebben gewerkt. ,,Ik zie geen aanleiding om mensen te ontslaan of om disciplinaire maatregelen op te leggen”, aldus de burgemeester.

Moeder

Sharleyne uit Hoogeveen werd een jaar geleden dood gevonden onderaan een flat. Drie jaar daarvoor waren er al meldingen bij hulpverleners en politie dat zij werd verwaarloosd. Het meisje woonde met haar moeder op de tiende verdieping. Moeder werd een tijdje verdacht van de dood van haar dochter, maar justitie besloot uiteindelijk om haar niet te vervolgen, omdat het niet duidelijk werd hoe het meisje was gevallen.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin, Veilig Thuis Drenthe, de Jeugdgezondheidszorg, Verslavingszorg Noord Nederland, de huisarts, de politie, de basisschool en Stichting Welzijnswerk waren betrokken bij de hulpverlening.

Vader

De vader van het kind stelt het Centrum voor Jeugd en Gezin aansprakelijk omdat de hulpverleners nalatig zouden zijn geweest. Volgens zijn advocate Liesbeth Poortman waren er signalen dat Sharleyne werd verwaarloosd, dat haar moeder suïcidaal was en dat ze haar kind dagen achter elkaar alleen liet. Ook zou er een ernstige verdenking van seksueel geweld zijn geweest. ,,Buren hebben gemeld dat ze het meisje midden in de nacht om hulp hoorden schreeuwen. En desondanks heeft jeugdzorg ruim drie jaar lang niets gedaan”, zei Poortman in februari.