nederland

CDA en SP: stop buitenlandse steun moskeeën

25 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Het CDA en de SP willen dat er een einde komt aan de financiële steun door buitenlandse overheden aan moskeeën in Nederland. De oppositiepartijen hopen daarmee de invloed van ultraorthodoxe moslims, zoals fundamentalistische salafisten, in islamitische gebedshuizen terug te dringen.

,,De directe financiering en beïnvloeding van gebedshuizen en geloofsgemeenschappen vanuit buitenlandse overheden staat op gespannen voet met de scheiding van kerk en staat”, aldus CDA-parlementslid Pieter Heerma woensdag. Hij en Sadet Karabulut (SP) riepen het kabinet op met voorstellen te komen om de financiering door buitenlandse overheden te stoppen.

Heerma wees tijdens een debat in de Tweede Kamer op instructies van de Turkse overheid aan Nederlandse moskeeën. Mannen zouden bij voorkeur niet en slechts in uiterste nood handen van vrouwen mogen schudden omdat dat ,,onrein en onwenselijk” zou zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.