nederland

Defensie kan niet voldoen aan doelstelling

Door ANP - 18 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Defensie kan voor het eerst niet meer volledig voldoen aan de doelstelling om het Nederlandse en het NAVO-grondgebied te verdedigen. Dat komt omdat de inzetbaarheid vorig jaar achteruit is gegaan.

,,Dat is gezien de nationale en internationale context ernstig”, aldus president Arno Visser van de Algemene Rekenkamer woensdag bij zijn oordeel over de defensie-uitgaven in 2015. Er staat te veel materieel stil door gebrek aan onderhoud en reserveonderdelen.

Vooral de land- en luchtmacht hebben problemen met de operationele gereedheid. Als voorbeeld noemt de Rekenkamer een gemechaniseerd bataljon dat de voertuigen aan andere eenheden moest afstaan en daardoor te voet moest gaan trainen.

Minister Jeanine Hennis benadrukt in een reactie dat het niet betekent dat de krijgsmacht niet meer in staat is om het Nederlandse en het bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen.