nederland

Demonstratie tegen kerncentrale Tihange

Door ANP - 22 mei 2016

MAASTRICHT (ANP) – Ruim duizend mensen liepen zondag in Maastricht mee met een internationale demonstratie voor sluiting van de kerncentrale in het Belgische Tihange. De demonstranten maken zich zorgen over de veiligheid van de kerncentrale op zo’n veertig kilometer van Maastricht.

Aan de demonstratie deden ook vertegenwoordigers van milieuorganisaties uit Duitsland en België mee. De demonstranten werden onder meer toegesproken door Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Zij sprak over het belang van Euregionale samenwerking en inspraak. Ze vindt het onjuist dat landen kerncentrales aan de grenzen bouwen zonder dat mensen aan de andere kant van de grens inspraak hebben. Bijvoorbeeld over het langer open houden van verouderde centrales, zoals nu in Tihange aan de orde is.

Opvallend was de aanwezigheid van Japanse media, die verslag deden van de actie. In Japan bestaat hiervoor belangstelling wegens de kernramp in Fukushima.