nederland

Dijksma dreigt spoorvervoerders

Door ANP - 26 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Het is vaak onduidelijk welke gevaarlijke stoffen in geparkeerde wagens op spooremplacementen staan. De registratie is ver onder de maat, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer. ,,Dit is onacceptabel.” Ze dreigt de spoorvervoerders zelf van het spoor te verbannen als ze hun praktijk niet verbeteren.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat dit jaar meer inspecties uitvoeren en de dwangsom voor overtredingen gaat omhoog. Verder gaat Dijksma overleggen met de sector. Maar als er de komende maanden onvoldoende vooruitgang wordt geboekt, komt ze met zwaardere straffen. ,,Ik sluit daarbij de ultieme consequentie van het ontzeggen van de toegang tot het spoor niet uit.”

Ze gaat er echter van uit dat de spoorsector op korte termijn de noodzakelijke verbeteringen uitvoert. Het is voor de hulpdiensten belangrijk dat er duidelijkheid is over de vervoerde stoffen zodat zij in geval van calamiteiten hun werk veilig kunnen doen.

Feitelijke situatie

De ILT controleerde vorig jaar 193 sporen op verschillende emplacementen in het land waarop één of meerdere (reservoir)wagens met gevaarlijke stoffen stonden. Op 75 sporen kwam de informatie over de lading niet overeen met de feitelijke situatie, aldus Dijksma. Volgens onderzoek van ProRail is de situatie in het eerste kwartaal van dit jaar niet verbeterd.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldde in maart dat spoorbedrijven onnodige risico’s creëren bij het vervoer van gevaarlijke stoffen en er is te weinig risicobewustzijn op dit terrein. Dat concludeerde de OVV na onderzoek van een botsing tussen een reizigerstrein en een stilstaande goederentrein in Tilburg in maart vorig jaar.