nederland

Dijksma dreigt spoorvervoerders

Door ANP - 26 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Het is vaak onduidelijk welke gevaarlijke stoffen over het spoor worden vervoerd. De registratie is ver onder de maat, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer. ,,Dit is onacceptabel.” Ze dreigt de spoorvervoerders zelf van het spoor te verbannen als ze hun praktijk niet verbeteren.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat dit jaar meer inspecties uitvoeren en de dwangsom voor overtredingen gaat omhoog. Verder gaat Dijksma overleggen met de sector. Maar als er de komende maanden onvoldoende vooruitgang wordt geboekt, komt ze met zwaardere straffen. ,,Ik sluit daarbij de ultieme consequentie van het ontzeggen van de toegang tot het spoor niet uit.”

Het is voor de hulpdiensten belangrijk dat er duidelijkheid is over de vervoerde stoffen zodat zij in geval van calamiteiten hun werk veilig kunnen doen.