nederland

Dinsdagavond weer actie beveiligers Schiphol

Door ANP - 24 mei 2016

SCHIPHOL (ANP) – Beveiligers op Schiphol leggen dinsdagavond om 19.00 uur opnieuw het werk neer, ditmaal voor 20 minuten. Dat heeft vakbond FNV laten weten. De bond vindt de afspraken die andere vakorganisaties hebben gemaakt met Schiphol en de beveiligingsbedrijven over de werkdruk op de luchthaven, onvoldoende en te onduidelijk.

Het is de tweede werkonderbreking binnen een dag. Dinsdagmiddag waren dertig van de vijftig beveiligingspoortjes al een kwartier lang dicht. Vorige week legden de beveiligers ook al een keer kortstondig het werk neer. FNV vindt dat zij te lang achtereen moeten staan, en klaagt daarnaast over de arbeidsomstandigheden.

Vakbonden CNV en de Unie kondigden dinsdag juist aan dat zij met de beveiligingsbedrijven afspraken hebben gemaakt over een beperking van de maximale tijd die beveiligers moeten staan. Die wordt per 1 september verlaagd van tweeënhalf naar twee uur, conform een advies van onderzoeksinstituut TNO, dat namens de bonden onderzoek heeft gedaan naar de werkdruk.

Werkgelegenheid

Volgens de partijen zorgen de afspraken voor ,,aanzienlijke extra werkgelegenheid” op de luchthaven. De komende tijd wordt nieuw personeel geworven. Omdat nieuw personeel nog uitvoerig moet worden gescreend, is de ingangsdatum van 1 september afgesproken.

FNV is evenwel nog niet tevreden. De vakbond wil de afspraken eerst zwart op wit zien. ,,Pas als wij een volledig uitgeschreven lijst van controleerbare afspraken hebben, kunnen wij die met de leden bespreken”, aldus projectleider Leen van der List. ,,En zolang er geen overstemming is, blijft ons ultimatum van kracht en hebben de beveiligers het recht om actie te voeren.”

Ongepast

G4S, I-SEC en Securitas, de drie bedrijven die de diensten leveren voor de beveiliging van Schiphol, keurden de actie van de FNV-leden af. ,,Ongepast en bovenal achterhaald”, stelden ze in een verklaring. ,,De werkonderbreking dient geen enkel doel en levert onnodige hinder op voor reizigers en leidt tot verwarring onder de beveiligers.”