nederland

Douwe Bob sluit generale af met knipoog

Door ANP - 09 mei 2016

STOCKHOLM (ANP) – Hoe gaat het publiek reageren tijdens de tien seconden stilte die Douwe Bob laat vallen tijdens zijn lied Slow Down op het Eurovisiesongfestival? Het was een vraag die de betrokkenen en fans bezig hield sinds de Nederlandse zanger bekendmaakte dat hij dat zou gaan doen. Maandagavond tijdens de vierde en laatste generale repetitie, en de eerste voor een volle zaal, bleek dat de mensen in de Globe Arena in Stockholm enthousiast gingen juichen en applaudiseren.

Het optreden van Douwe Bob, die dinsdag als zesde van de achttien deelnemers in de eerste halve finale aantreedt, verliep opnieuw goed. Eerder op de dag liet de zanger al weten zelfverzekerd en ontspannen te zijn over zijn optreden. Alleen de lange stilte die regisseur Hans Pannecoucke voor zijn songfestivalact had bedacht, zag hij met de nodige spanning tegemoet.

Het lot van de eerste achttien songfestivaldeelnemers is maandagavond tijdens de laatste generale repetitie al voor de helft bepaald. De vakjury’s uit de deelnemende landen baseren hun punten namelijk op die optredens. De andere helft van de beoordeling komt dinsdag van de televisiekijkers.

De tien acts die dinsdagavond de meeste punten in de wacht slepen, gaan door naar de finale aanstaande zaterdag. Ook donderdagavond strijden achttien landen om tien felbegeerde finale-tickets. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en gastland Zweden zijn al verzekerd van een plek in de finale.