nederland

Drie oorlogswagons Westerbork naar Nederland

Door ANP - 24 mei 2016

HOOGHALEN (ANP) – Drie oude goederenwagons die in de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk zijn gebruikt voor deportatie van Joden, Sinti en Roma komen dinsdagochtend aan in Nederland. De Koninklijke Landmacht vervoert de wagons in de nacht van maandag op dinsdag met ondersteuning van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, vanuit het Duitse Stafurt naar het defensiecomplex in Coevorden.

De wagons worden hier gerestaureerd om ze later op het oorspronkelijke spoortracé te plaatsen, nabij het terrein van kamp Westerbork. Vorig jaar gebeurde dat ook al met twee andere wagons, die nu op het terrein van kamp Westerbork staan. Uit één daarvan klinken nu dagelijks de namen van de 107.000 Nederlandse Joden en ruim 200 Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd.

De wagons wegen 11.000 kilo per stuk en zijn 4.10 meter hoog, te hoog voor de meeste bruggen. Voor het vervoer van de wagons op zes vrachtwagens worden daarom eerst de daken verwijderd.