nederland

Ebru Umar heeft Turkije verlaten

Door ANP - 10 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Ebru Umar mag Turkije verlaten en is inmiddels onderweg naar Nederland. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Turkije heeft dinsdag het uitreisverbod ingetrokken. Umar mag de gerechtelijke procedure in ons land afwachten.

,,Het is uitstekend nieuws dat zij terug naar Nederland kan. Er is achter de schermen veel gedaan aan haar zaak en het is goed dat Ebru Umar nu naar huis kan”, aldus de minister.

Rutte

De columniste werd zaterdagavond op 23 april op haar vakantieadres in Turkije aangehouden wegens kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Politici in Den Haag vroegen direct om opheldering over de aanhouding.

Premier Mark Rutte had zaterdagavond nog telefonisch contact gehad met Ebru Umar. Hij belde de columniste nadat ze was meegenomen naar het politiebureau. De ambassade stond haar bij tijdens haar gedwongen verblijf.

Turkse Nederlanders

Op social media waren ook veel juichende geluiden te horen na de aanhouding van columniste. Sommige Turkse Nederlanders voelden zich beledigd en gekwetst door haar vaak felle tweets over de Turken en over Erdogan in het bijzonder.

De dagen na haar aanhouding ontbrandde in Nederland een felle discussie over de vrijheid van meningsuiting en speciaal die van columnisten.