nederland

Eisen tot 12 maanden voor rellen Geldermalsen

Door ANP - 30 mei 2016

ARNHEM (ANP) – Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen van een half tot een heel jaar geëist tegen vier mannen die in december vorig jaar een raadsvergadering in Geldermalsen onmogelijk maakten. Volgens de officier van justitie hebben de mannen, in de leeftijd variërend van 22 tot 53 jaar, anderen opgehitst en kwamen ze naar het raadhuis om ,,lekker te knokken”.

De mannen zijn de eerste van 32 verdachten die voor de rechter moeten komen wegens hun heftige verzet tegen de komst van 1500 asielzoekers naar de kleine plaats. Het viertal zegt dat de politie begon met duwen en trekken en dat er wel is gescholden, maar niet is gedreigd. ,,Je voert geen gesprekje met iemand met een slagwapen in zijn hand’, wierp de officier echter tegen.

De jongste twee verdachten gaven toe dat ze ,,niet niks” deden op de stoep van het raadhuis. De 22-jarige had rookbommen bij zich en de 29-jarige man haalde nitraatvuurwerk uit België. Ze gooiden ermee voor de sfeer, zeiden ze maandag. De jongste man heeft nu spijt van wat hij heeft gedaan, maar de andere man zei: ,,Er klopt niks van wat van ons wordt gezegd. De ME dreef ons in het nauw. En ik was boos dat asielzoekers van alles krijgen en ik niks.” De man zit in de schuldsanering.

De oudste verdachte kwam als inspreker naar de raadsvergadering. Maar hij mocht niet naar binnen, omdat hij zich niet had aangemeld. Volgens de man kon hij toen niet meer terug door de opdringende menigte van zo’n duizend mensen. Het OM zegt dat hij hoe dan ook naar binnen wilde en agressief werd toen dat niet mocht. De aanklager onderbouwde die mening met beelden van de rellen die hij in de rechtszaal liet zien.