nederland

Eisen tot 5 jaar voor megafraude psychiaters

Door ANP - 25 mei 2016

ROTTERDAM (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Rotterdam celstraffen tot vijf jaar geëist tegen twee psychiaters en twee bemiddelaars die jarenlang met frauduleuze diagnoses uitkeringen en persoonsgebonden budgetten aanvroegen voor neppatiënten. De verdachten wisten op deze manier miljoenen achterover te drukken.

De psychiaters, een 63-jarige man uit Helmond en een 51-jarige Rotterdammer, stelden onjuiste diagnoses waarmee geronselde patiënten vervolgens onterechte uitkeringen aanvroegen en kregen. De neppatiënten werden aangedragen door de twee bemiddelaars, een 55-jarige man uit Eindhoven en een 42-jarige Rotterdammer. Zij deden zichzelf ook als patiënt voor.

,,De verdachten zouden er gezamenlijk voor gezorgd hebben dat de neppatiënten bij keuringsinstanties wisten hoe ze zich moesten voordoen, en als iemand slecht kon toneelspelen kreeg hij zware pillen”, aldus het OM.