nederland

Facebook-profiel Kamerlid na uren hersteld

Door ANP - 10 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Facebook-profiel van PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel is dinsdag na enkele uren hersteld. Het verdwijnen van de profiel leidde tot een woedende reactie van de PvdA. Die noemde het ,,onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald”.

Het Kamerlid plaatste dinsdagochtend een artikel over de vrijheid van meningsuiting die volgens haar niet onder druk mag komen te staan. Daarna verdween het profiel. Yücel komt op voor Ebru Umar, de columniste die werd opgepakt na kritische uitlatingen over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Yücel is op sociale media bedreigd om haar steun voor Umar.

In een eerste reactie laat Facebook weten: ,,Het betreffende account is weer online. We willen benadrukken dat het tijdelijk offline halen van het account niets te maken heeft met de politieke commentaren van het Kamerlid.” Waarom het profiel van Yücel dan wel onbereikbaar was, is vooralsnog niet gemeld.

Meer in het algemeen zegt een woordvoerster over de spelregels: ,,We verwijderen alleen content als het onze richtlijnen schendt, maar niet op basis van het aantal meldingen dat Facebook krijgt. Het maakt niet uit of een foto honderd keer of één keer wordt gerapporteerd. Alle gerapporteerde content wordt op een onpartijdige wijze behandeld in wereldwijde centra, waar meertalige, zeer goed getrainde teams te maken hebben met verzoeken uit de hele wereld.”