nederland

‘Gehandicapte hbo-student achtergesteld’

Door ANP - 24 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Studenten die vertraging in hun studie oplopen door een handicap ontvangen op hogescholen fors minder financiële ondersteuning dan studenten op een universiteit, maakte de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maandag bekend op basis van eigen onderzoek.

Ook blijkt dat de ene hogeschool of universiteit veel meer uitkeert dan de andere. Die verschillen bedragen soms honderden euro’s per maand.

Elke hogeschool of universiteit moet financiële ondersteuning bieden aan studenten met een functiebeperking, maar ook aan studenten die in de medezeggenschap zitten of studenten die een bestuursjaar doen. De hoogtes van deze bedragen staan echter niet voorgeschreven in de wet.

Voor de invoering van het leenstelsel was de financiële ondersteuning vaak gebaseerd op de hoogte van de basisbeurs. Sinds deze is afgeschaft lopen de nieuwe bedragen uiteen van 100 euro tot 450 euro per maand.