nederland

Iris van Herpen wint grote modeprijs

Door ANP - 24 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Ontwerpster Iris van Herpen is de winnaar van het Cultuurfonds Mode Stipendium 2016. Ze kreeg de onderscheiding, de grootste prijs die een modevormgever in ons land kan krijgen, dinsdagavond in Amsterdam. Naast een wisseltrofee ontving ze een bedrag van 50.000 euro.

De jury roemt Van Herpen om haar ,,grensoverschrijdende ontwerpvisie en de innovatieve ontwikkeling van haar werk”. ,,Zij durft het om ook in deze tijden van een steeds verder terugtrekkende overheid een geheel eigen pad te bewandelen, met creaties die soms ons voorstellingsvermogen te boven gaan.” De ontwerpster beschikt volgens de jury verder over ,,buitengewone bezieling”.

Van Herpen (1984) studeerde in 2006 af aan de ArtEZ hogeschool voor de kunst en liep onder meer stage bij Alexander McQueen in Londen. In 2007 showde ze voor het eerst haar werk tijdens de Amsterdamse modeweek en inmiddels heeft ze ook in het buitenland haar sporen verdiend.

Het Cultuurfonds Mode Stipendium werd voor de zesde keer uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds aan ,,buitengewoon getalenteerde modevormgevers”.