nederland

JSF-spotters verzamelen zich bij vliegbasis

Door ANP - 23 mei 2016

LEEUWARDEN (ANP) – Bij de Vliegbasis Leeuwarden staan maandagavond tientallen vliegtuigliefhebbers in afwachting van de eerste JSF-straaljagers in Nederland. De toestellen komen naar verwachting rond 21.00 uur aan, een uurtje later dan eerder gedacht.

De vliegbasis heeft daarmee de Europese primeur. Het is voor het eerst dat de JSF (of F35) buiten de Verenigde Staten te zien is. Begin van de avond staan er zeker honderd auto’s van vliegtuigspotters geparkeerd op een speciaal daarvoor aangewezen weiland. De eigenaar hiervan vraagt 2 euro per voertuig als parkeergeld. De patatkraam doet goede zaken. Veel van de meer dan honderd spotters hebben trapjes en camera’s mee.

Het gevechtsvliegtuig voert komende weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren. Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16.

De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni