nederland

JSF-spotters verzamelen zich bij vliegbasis

Door ANP - 23 mei 2016

LEEUWARDEN (ANP) – Bij de Vliegbasis Leeuwarden hebben zich maandag aan het einde van de middag tientallen vliegtuigliefhebbers verzameld in afwachting van de eerste JSF-straaljagers in Nederland. De toestellen komen naar verwachting rond 20.00 uur aan.

De vliegbasis heeft daarmee de Europese primeur. Het is voor het eerst dat de JSF (of F35) buiten de Verenigde Staten te zien is. Tegen 17.30 staan en ongeveer veertig auto’s van vliegtuigspotters geparkeerd op een speciaal daarvoor aangewezen weiland. De eigenaar hiervan vraagt 2 euro per voertuig als parkeergeld. De eigenaren schuilen in de auto’s voor de aanhoudende regen.

Het gevechtsvliegtuig voert komende weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren. Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16.

De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni