nederland

Kabinet dringt begrotingstekort verder terug

Door ANP - 27 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet is op weg het tekort op de begroting verder terug te dringen, naar 1,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Deze verwachting blijkt uit de Voorjaarsnota 2016 die vrijdag door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is gepresenteerd.

Het gaat om een tussentijdse aanpassing van de begroting voor dit jaar. Toen die vorig jaar op Prinsjesdag werd gepresenteerd, verwachtte het kabinet nog een begrotingstekort van 1,5 procent. ,,De schatkist gaat goed. Het gaat beter met de schuld dan verwacht.”

Zoals elk jaar zijn er mee- en tegenvallers. Extra geld gaat onder meer naar de aanpak van de vluchtelingencrisis. Aan de andere kant wordt er ruim 1 miljard euro meer aan belastinginkomsten verwacht dan eerder geraamd omdat het beter met de economie gaat dan verwacht.

Veel extra uitgaven die dit jaar worden gedaan waren al uitgelekt of eerder bekendgemaakt. Zo krijgt de politie 188 miljoen erbij en trekt het kabinet 94 miljoen uit voor de Europese deal met Turkije om de migrantenstroom in te dammen. Ook krijgt de marechaussee er 25 miljoen bij. Verder gaat er de komende jaren 244 miljoen extra naar het door aardbevingen getroffen Groningen.