nederland

Kamer ongerust over acties dierenactivisten

Door ANP - 26 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is ongerust over de plannen van radicale dierenactivisten die komende nacht willen gaan inbreken bij varkensbedrijven. Ze willen beelden naar buiten brengen over de leefomstandigheden van de dieren.

Madeleine van Toorenburg van het CDA trommelde een meerderheid bij elkaar voor een brandbrief naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. ,,Hier is immers sprake van een strafbaar feit: voorbereidingshandelingen van inbraak op een voor de nachtrust bestemde tijd, in een woning of op een besloten erf waarop een woning staat. Er moet doeltreffende actie worden ondernomen om deze inbraken te voorkomen, anders gebeuren er beslist ongelukken. ”

Het CDA kreeg volgens eigen zeggen VVD, PvdA, CU, SGP, PVV,D66 en zelfs de Partij de Dieren onder de brief.

,,Directe actie is noodzakelijk, zeker gelet op het feit dat agrarische bedrijven doorgaans gelegen zijn in afgelegen gebieden, waar de politie te maken heeft met langere aanrijtijden”, aldus Van Toorenburg. Justitieminister Ard van der Steur zei donderdagavond bekend te zijn met de oproep van de activisten. ,,We volgen het nauwgezet en de politie is alert.”