nederland

Kwaliteit en prestatie OM onder zware druk

Door ANP - 26 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – De kwaliteit en het prestatievermogen van het Openbaar Ministerie staan zwaar onder druk. Volgens OM-baas Herman Bolhaar zijn er meerjarige investeringen nodig om de organisatie van het OM te versterken, duurzamer te maken en te vernieuwen. ,,Alleen dan kan het Openbaar Ministerie toekomstbestendig zijn”, benadrukt Bolhaar.

Bolhaar komt met deze waarschuwing in het voorwoord van het jaarverslag van het Openbaar Ministerie over 2015. Hij wijst op de vele uitdagingen waarvoor het OM afgelopen jaar kwam te staan en zich in de toekomst geplaatst ziet.

Als voorbeelden van 2015 noemt Bolhaar het proces rond de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, de zogeheten Context-zaak rondom terreurverdachten, de Valkenburgse zedenzaak, de voortzetting van het enorme MH17-onderzoek en het onderzoek naar de ‘politiemol’. ,,Terreur en ondermijning door zware criminaliteit lieten hun ontwrichtende gezicht zien.”

2015 was ook een intens jaar door de schokkende gebeurtenissen rond de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst en Loïs van Urk. Het onderzoeksrapport van de Commissie Hoekstra naar deze zaak schetste ,,een confronterend beeld van tekortkomingen bij het OM en elders in de straf- en zorgketen”, schrijft de baas van het OM verwijzend naar de omstandigheden waaronder gewerkt moet worden.