nederland

Miljoenen voor bevrijdingstoerisme Gelderland

Door ANP - 11 mei 2016

LOENEN (ANP) – De provincie Gelderland en het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) trekken samen 7,5 miljoen euro uit om de herinnering aan de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945 op te frissen voor de toekomst. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek krijgt geld voor nieuwbouw, monumenten en herdenkingsplekken worden gerenoveerd en oorlogslocaties die tot nu toe niet zo bekend zijn, zoals het Duitse vliegkamp op Deelen, krijgen meer aandacht.

Gelderland was in de laatste acht maanden van de Tweede Wereldoorlog het belangrijkste noordelijke frontgebied. Jaarlijks komen tienduizenden toeristen uit de hele wereld naar de vele musea en monumenten die herinneren aan Operatie Market Garden, waar de Slag om Arnhem deel van was, en het Rijnlandoffensief in februari 1945. Hun aantal neemt nog steeds toe, aldus Van Dijk. ,,De spiegel van de Tweede Wereldoorlog biedt reflectie op begrippen als democratie, mensenrechten en vrede. Het is van grote maatschappelijke betekenis om het bevrijdingstoerisme over te dragen aan nieuwe generaties.”