nederland

Nationale klimaattop over energie besparen

Door ANP - 19 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Dit najaar organiseert het kabinet een nationale klimaattop waar alle mogelijke ideeën voor energiebesparing aan de orde kunnen komen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) zei donderdag in debat met de Tweede Kamer dat meer energiebesparing echt nodig is om de in Parijs gemaakte afspraken van het Klimaatakkoord te kunnen halen.

We moeten niet alleen afspraken maken, maar ook kijken wat we zelf kunnen doen, aldus Dijksma. Daarbij wordt de blik gericht op allerlei terreinen, bijvoorbeeld het isoleren van woningen, bedrijven die energie besparen en ‘’zero emissie’’-vervoer.

Ook activeert de bewindsvrouw een ,,slapende’’ milieuregel. Inspecteurs gaan op pad om er op toe te zien dat bedrijven en organisaties investeren in energiebesparende maatregelen. Deze investeringen kunnen zij volgens de staatssecretaris binnen vijf jaar terugverdienen. ,,We hebben elke maatregel nodig om de aarde niet meer dan twee graden te laten opwarmen’’, aldus Dijksma.