nederland

Nederland trekt 2 miljoen uit voor Libië

Door ANP - 05 mei 2016

TRIPOLI/DEN HAAG (ANP) – Nederland trekt 2 miljoen euro uit voor een internationaal fonds dat zich gaat richten op meer stabiliteit in Libië. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagmiddag laten weten na een bezoek van minister Bert Koenders aan Tripoli.

De PvdA-bewindsman sprak daar met premier Fayez Serraj van de nieuwe eenheidsregering van Libië. Die trad een maand geleden aan na anderhalf jaar onderhandelen onder leiding van de Verenigde Naties. Koenders sprak over de politieke en humanitaire situatie in het Arabische land en over de regionale migratieproblematiek.

Koenders: ,,De regering moet snel resultaat gaan boeken, onder meer door de leefomstandigheden van de Libiërs te verbeteren en door de strijd aan te gaan tegen ISIS, om het momentum te behouden.”

In Libië heerst al jarenlang politieke chaos, met concurrerende regeringen. De EU steunt de nieuwe eenheidsregering. Het internationale fonds moet helpen bij de wederopbouw van het door burgeroorlog geteisterde land. Ook moet het fonds het verzoeningsproces helpen bevorderen.

Koenders: ,,Na een donkere periode met geweld en wanhoop glinstert er nu hoop en vrede aan de horizon voor Libië. Maar om dat daadwerkelijk te kunnen bereiken is het essentieel om te blijven werken aan de eenheid van het land. Daarom ondersteunt Nederland de dialoog met milities en het lokale verzoeningsproces.”

Koenders sprak met Serraj ook over de aanpak van mensensmokkel. De grens- en kustwacht moet versterkt worden om de smokkelnetwerken aan te pakken en de situatie van migranten in Libië te verbeteren, aldus het ministerie.