nederland

Nederlanders gewond bij busongeluk België

Door ANP - 06 mei 2016

MOESKROEN (ANP) – Na een busongeluk op een Belgische snelweg zijn vrijdag 24 Nederlanders gewond in een Vlaams ziekenhuis opgenomen. Er vielen acht zwaargewonden bij het ongeluk: zeven Nederlanders en een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur. Twee van de zwaargewonden verkeren in kritieke toestand, aldus de burgemeester van het Vlaamse Kortrijk.

De Nederlandse bus remde af omdat het verkeer ervoor op de snelweg richting het Franse Lille stilstond. De bus reed nog maar met lage snelheid toen er een Bulgaarse vrachtwagen met hoge snelheid achterop reed. De touringcar botste daardoor op zijn voorganger, een Belgische vrachtwagen, waardoor de buschauffeur bekneld raakte, aldus een woordvoerder van touroperator Slangen Reizen. Alle passagiers hadden bij deze reisorganisatie een tripje naar Parijs geboekt. De twee levensgevaarlijk gewonden zijn de Nederlandse buschauffeur en de Bulgaarse vrachtwagenchauffeur.

Grens

In de buurt waar het ongeluk gebeurde, bij de Waalse stad Moeskroen, staan dagelijks files door de controles aan de grens met Frankrijk. Woensdag kwam in die omgeving een vrachtwagenchauffeur om het leven bij een ernstig ongeluk. Zijn truck brandde volledig uit na een aanrijding. Een raadslid van de nabijgelegen gemeente Kortrijk zei op de radio dat er hoognodig maatregelen moeten worden getroffen tegen het gevaar door de grenscontroles.

Behalve de 24 Nederlandse slachtoffers is ook een Belgische passagier van de bus in het ziekenhuis beland. De ANWB kan niets zeggen over de ernst van de verwondingen. Wel is bekend dat het veelal om snijwonden door glas gaat.

Er zijn twee bussen onderweg om passagiers die dat willen verder te vervoeren naar Parijs en anderen terug te brengen naar Nederland.