nederland

Nederlandse inzending Biënnale bekend

Door ANP - 20 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse inzending voor de 57e editie van de Biënnale van Venetië is bekend. Het Mondriaan Fonds koos voor de presentatie ‘Cinema Olanda’ van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter. Het fonds volgt daarmee het advies van een jury die uit vijf voorstellen heeft gekozen.

Dit plan won wegens de kwaliteit van de kunstenaar, de reputatie van de curator, de meerwaarde van hun samenwerking en de relevantie van het voorstel. Beide vrouwen gaan het Rietveldpaviljoen inrichten met drie nieuwe filmwerken/visuele installaties die ,,onderbelichte delen van de recente Nederlandse postkoloniale geschiedenis blootleggen”. Die zijn volgens Van Oldenborgh belangrijk bij het ontwikkelen van een nieuw nationaal zelfbeeld.

Het Mondriaan Fonds, het stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending naar de Biënnale van Venetië. Het Nederlands paviljoen fungeert daar als een podium dat bijdraagt aan de internationale uitstraling van Nederland. De Biënnale, een internationale kunstmanifestatie, is van mei tot november volgend jaar.