nederland

NTR: verandering Zwarte Piet is onomkeerbaar

Door ANP - 30 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Zwarte Piet is aan het veranderen. Dat gebeurt al tien jaar, het is onomkeerbaar en het is vanzelfsprekend. Directeuren Paul Römer en Carel Kuyl van de omroep NTR schrijven dat maandag in nrc.next. ,,Het gaat alleen nog maar over de manier waarop en vooral over de snelheid van die verandering”, aldus Römer en Kuyl.

Vorige week vroegen ruim honderd programmamakers, acteurs en anderen om Zwarte Piet definitief uit te zwaaien. Römer en Kuyl noemen die oproep ,,een open deur”. Ze wijzen erop dat al in 2006 voor het eerst gekleurde pieten werden getoond. Twee jaar geleden waren een witte en een zwarte Sinterklaas te zien.

Cabaretier Erik van Muiswinkel had vorige week aangekondigd dat hij stopt als Hoofdpiet. Hij vindt dat de NTR Zwarte Piet moet veranderen. Van Muiswinkel zei dat hij dat had doorgegeven aan de NTR, maar dat er weinig mee werd gedaan. Volgens Römer en Kuyl is er ,,geen sprake van” dat Van Muiswinkel geen andere mogelijkheid kreeg dan opstappen.

Römer en Kuyl benadrukken ook dat nog niet vaststaat hoe Zwarte Piet er dit jaar uitziet. ,,Er staat nog geen letter op papier”, schrijven ze in hun ingezonden brief.