nederland

OM vraagt vrijspraak voor showbizzmoord

Door ANP - 30 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie vraagt vrijspraak voor Martien Hunnik die in 1984 werd veroordeeld voor de zeer geruchtmakende moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981. Zijn destijds bekennende verklaring is niet langer geloofwaardig, aldus de aanklagers maandag voor het gerechtshof in De Haag.

De Hoge Raad had vorig jaar bepaald dat de zaak moest worden heropend. Hunnik werd veroordeeld tot twee jaar cel en tbs (destijds tbr).

,,Het is een enorme opluchting”, reageerde Hunnik op het besluit van het OM. ,,Er valt een last van me af. Dit maakt niet alles goed, maar ik ga niet klagen maar dragen.”

Nachtmerrie

,,Het is wel jammer dat mijn vader en moeder dit niet meer kunnen meemaken”, zegt Hunnik. ,,Het is voor de familie ook een hele grote nachtmerrie geweest. Mijn ouders moesten verhuizen.” Hij voelt zich weer grotendeels vrij man. ,,Dat geeft rust.”

Hunnik bracht bijna acht jaar in de cel en onder behandeling door, maar is al lang weer op vrije voeten. Hij werd destijds op basis van zijn eigen verklaringen als dader aangemerkt. De bekentenis die hij in januari 1983 deed, trok hij in april van dat jaar weer in.

Onbetrouwbaar

Er werd nieuw onderzoek gedaan naar Hunnik voor de procedure bij de Hoge Raad. Daarin kwam naar voren dat hij de neiging had de waarheid te verdraaien en te verfraaien en dat hij zelfs verhalen verzon. Als de onbetrouwbaarheid van de verklaringen tijdens de behandeling van de zaak bekend was geweest, was Hunnik waarschijnlijk vrijgesproken, concludeerde de Hoge Raad vorig jaar mei en verweest de zaak terug naar het hof. Die is maandag begonnen met nieuwe behandeling van de zaak.