nederland

Onlinemuseum toont een eeuw Schiphol

Door ANP - 12 mei 2016

SCHIPHOL (ANP) – Schiphol bestaat dit jaar honderd jaar en de geschiedenis van de luchthaven is vanaf nu te bekijken in een onlinemuseum. Op deze plek kun je een reis door de tijd maken, van de eerste lijnvlucht naar New York tot de opening van de nieuwe verkeerstoren, van de aankomst van The Beatles tot de eerste vliegende dieren en van het eerste straalvliegtuig tot de opening van de Polderbaan.

Het onlinemuseum op schiphol100jaar.nl toont foto’s en filmpjes die niet eerder op deze manier samen te zien waren. Ze komen uit archieven van de luchthaven zelf en van onder meer het Stadsarchief Amsterdam, het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam.

De website wordt vanaf nu nog aangevuld met nieuwe items en iedereen die dat wil, kan hier zelf ook oude foto’s, video’s of verhalen delen. In het Amsterdam Museum, dat nauw betrokken is bij het onlinemuseum, is verder vanaf 16 september de tentoonstelling ‘100 jaar Schiphol – Klaar voor vertrek’ te zien. Hier is onder meer een vliegtuigmotor uit de jaren twintig te vinden, evenals historische stewardessenkostuums.

Op 19 september 1916 landde het allereerste vliegtuigje op ‘vliegweide Schiphol’, wat toen nog een militair vliegveld was. In 2020 arriveerde het eerste lijndiensttoestel er. Inmiddels is de luchthaven uitgegroeid tot een van de belangrijkste van Europa, met 58 miljoen passagiers in 2015. Schiphol organiseert dit jaar nog meer activiteiten om het jubileum te vieren.