nederland

‘Ontsnapte tijgers vormden geen gevaar’

Door ANP - 14 mei 2016

OLDEBERKOOP (ANP) – De omgeving noch de medewerkers van roofdierenopvang Felida in het Friese Oldeberkoop zijn ooit echt in gevaar geweest door de ontsnapping van de Bengaalse tijgers Radja en Delhi.

Dat stelt de Stichting Viervoeters in een reactie op de consternatie die ontstond nadat de tijgers zaterdagochtend uit hun verblijf waren ontsnapt. ,,De tijgers hebben nooit het terrein van Felida verlaten”, zegt de stichting in een verklaring. Alle veiligheidsprotocollen zijn gevolgd en ook de politie was volgens snel aanwezig.

Dat geen gevaar heeft bestaan voor de inwoners van Oldeberkoop, wordt ook door burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf onderschreven. De tijgers liepen in het omheinde buitenterrein van Felida, niet in openbaar gebied. ,,Er is nooit gevaar geweest voor de inwoners”, zegt Oosterman.

Omheining

Wel is de omheining van de roofdierenopvang volgens de politie ondeugdelijk en zouden de tijgers daar in het ergste geval doorheen hebben kunnen kruipen. Dat wordt tegengesproken door de Stichting Viervoeters. ,,Dat hek is prima en voldoet aan alle eisen”, aldus een woordvoerster. ,,De tijgers zijn er dus ook niet uitgekomen.”

De tijgers Radja en Delhi zijn afkomstig uit een verarmde Duitse privé-dierentuin. De eigenaar van de dieren kon ze niet meer voeden, waarna ze naar Felida werden gebracht. De Stichting Viervoeters nam de opvang voor grote katachtigen in 2013 over. Radja en Delhi zaten er toen al.